Kenniscentrum

MTSS of shin splints: nieuwe inzichten?

Reeds eerder schreven we op dit blog over het Mediaal Tribaal Stress Syndroom (MTSS), of zoals het voordien heette, shin splints. Er is hierbij sprake van pijnklachten ter hoogte van het onderste 2/3e deel aan de binnenkant van het scheenbeen. Het is een klacht die veelal voorkomt bij hardlopers en militairen. In 2014 bedroeg het aantal onderbeenklachten onder hardlopers in Nederland 25%.(1) Daarbij zaten echter ook Achillespeesklachten. In Amerika varieert het aantal MTSS-gevallen onder hardlopers tussen de 14 en 20%.(2)

Wat is de oorzaak?
Zoals we al eerder schreven, is de oorzaak van MTSS niet duidelijk. Er wordt algemeen aangenomen dat er sprake is van een disbalans tussen cellen die bot aanmaken en cellen die bot afbreken in het scheenbeen, als gevolg van overbelasting.

Hoe te behandelen?
Behandeling van MTSS blijkt zeer lastig. Dat heeft mede te maken met het feit dat we de ware oorzaak voor het krijgen van deze blessure niet kennen. Daardoor is het ook lastig om de juiste adviezen ter preventie te geven.

Om zinnige adviezen te kunnen geven, en om een effectieve behandeling te ontwikkelen, is het interessant om te weten wat risicofactoren zijn voor het krijgen van MTSS.

Onderzoek naar risicofactoren
In 2014 werd een overzichtsartikel gepubliceerd, waarin gekeken werd wat er op dat moment bekend was over risicofactoren voor MTSS.(2) Dit was de eerste systematische review over dit onderwerp.
21 Studies werden grondig geanalyseerd. Van de ruim 100 beschreven risicofactoren, werden de volgende 9 het vaakst onderzocht:

  • BMI (body mass index)
  • Navicular drop (het verschil in hoogte van het mediale gewelf in onbelaste- en belaste situatie)
  • Lenigheid enkel naar plantairflexie (beweging van de voet omlaag) en dorsaalflexie (voet omhoog)
  • Lenigheid buiten- en binnenwaartse rotatie heupgewricht
  • Q-hoek (de hoek die het dijbeen maakt met de verticaal)
  • Inversie (buitenrand voet naar binnen bewegen) en eversie (buitenrand voet naar buiten bewegen) van de enkel

Van deze 9 factoren, bleken alleen personen met een verhoogd BMI, een grote navicular drop, en een grote mate van lenigheid van plantairflexie van de enkel en buitenwaartse rotatie van de heup meer kans te hebben op MTSS. Met andere woorden: wanneer personen met MTSS werden vergeleken met gezonde personen, dan kwamen deze factoren statistisch significant meer voor in de groep met MTSS.

Zijn deze risicofactoren dan ook meteen de oorzaken voor het krijgen van MTSS?
Nee, niet direct. Het genoemde artikel beschrijft de nodige bedenkingen bij deze factoren. Hoe deze factoren nu precies leiden tot MTSS, is niet bekend, en berust louter op theoretische verklaringen. Hoe een grotere lenigheid van de gewrichten zou moeten leiden tot het krijgen van deze klachten, is ons al helemaal onduidelijk.

Het wordt pas interessant, wanneer uit vervolgonderzoek blijkt dat bij ingrijpen op één of meerdere van deze factoren, het risico op het krijgen van MTSS ook daadwerkelijk minder wordt. Helaas zijn we nog niet zo ver.

Tot die tijd:


Literatuur

1. Hardloopblessures. Blessurecijfers 2014. VeiligheidNL, april 2016. www.veiligheid.nl

2. Hamstra-Wright KL, Huxel Bliven KC, Bay C. Risk factors for medial tibial stress syndrome in physically active individuals such as runners and military personnel: a sysmtematic review and meta-analysis. Br J Sports Med 2014;0:1-9
Mtss of shin splints nieuwe inzichten

Heb je last van je onderbeen?

Maak een afspraak met een van onze specialisten!


Bekijk de vergoedingMaak een afspraak