Kenniscentrum

Rug- en bekkenpijn tijdens de zwangerschap (5/5): de behandeling

De KNGF-richtlijn Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn (ZGBP) geeft aan, dat er maar zeer weinig bekend is over de oorzaken van deze kwaal bij vrouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat de richtlijn slechts summiere adviezen heeft voor fysiotherapeuten ten aanzien van de behandeling van deze klachten.

Behandeling volgens de richtlijn
Tijdens de zwangerschap dient de fysiotherapeut vooral voorlichting te geven. Informatie over de aandoening en vooral het benadrukken van het gunstige beloop van de klachten n‡ de zwangerschap, zijn van belang. Een actief gedrag moet worden gestimuleerd en bedrust/inactiviteit moeten worden vermeden.
Helaas is het zo dat zwangere vrouwen in de eerste fase juist klachten ervaren na activiteiten. Volgens de richtlijn is het dan ook noodzakelijk om deze vrouwen erop te wijzen dat deze optredende pijnklachten niet schadelijk zijn voor de rug of het bekken. Het kan dus geen kwaad!
Eventuele oefentherapie kan gericht worden op cošrdinatie en stabiliteit.

Houden de klachten na de zwangerschap aan, dan is eigenlijk het beleid hetzelfde als tijdens de zwangerschap. Veel adviseren en motiveren.
Wanneer de klachten langer dan 3 maanden na de zwangerschap nog aanwezig zijn, wordt de therapie vooral gericht op het "ermee (leren) omgaan".

De behandeling volgens Nuijten fysiotherapie
Wij baseren onze behandeling bij ZGBP voor het grootste deel op de verklaringsmodellen van Koes (zie blogartikel 3 en 4).
In eerste instantie zullen wij bij pati‘nten met ZGBP onderzoeken of er inderdaad sprake is van een verminderde lenigheid in de heup- en onderruggewrichten. Ook wordt er gekeken of er sprake is van pijn vanuit de SI-gewrichten (de lenigheid van deze gewrichten is helaas niet te onderzoeken).

Wanneer er geen sprake is van een beperkte lenigheid in de genoemde regio's, wordt de KNGF-richtlijn gevolgd.

Wanneer er wel beperkingen gevonden worden in de heup en de onderrug, dan gaan we deze lenigheid proberen te vergroten. Dit doen we door rustige, passieve bewegingen te maken in deze gewrichten: zogenaamde passieve mobilisatietechnieken (ook wel manuele technieken genoemd). Deze behandelmethode heeft zich al wetenschappelijk bewezen bij bv. heupslijtage en nekklachten.

De manier waarop wij dit doen, wordt ook wel de DAM-methode genoemd (DAM staat voor Driedimensionale Artrokinematische Mobilisatie). Op de site van de DAM-cursus staat het volgende te lezen over deze techniek:
"Kenmerken van D.A.M.-mobilisaties zijn:
  • De mobilisaties vinden plaats over het gehele, nog resterende, bewegingstraject (dus niet in de eindstand).
  • Er is sprake van bijsturen, niet van rekken.
  • De uitvoering geschiedt met zeer weinig kracht en is daardoor pijnloos voor de pati‘nt.
  • De mobilisaties zijn gebaseerd op recente inzichten in de mechanica en fysiologie van gewrichten.
  • De mobilisaties zijn drie-dimensionaal."
Tot zover onze serie van vijf artikelen over zwangerschapsgerelateerde pijnklachten. Hierna plaatsen we nog een video op dit blog met oefeningen die je zelf kunt doen bij ZGBP.

Mocht je meer willen weten over onze behandeling bij zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn? Ben je verloskundige en wil je een lezing organiseren voor zwangere klanten en hun partners? Vraag dan gerust meer informatie aan door contact op te nemen met onze praktijk of stuur een e-mail.

Ben je zwanger, en heb je last van je rug of bekken?

Maak een afspraak met een van onze specialisten!


Bekijk de vergoedingMaak een afspraak