Kenniscentrum

Hardloopblessures, hoe vaak komt het voor?

Bron afbeelding: runforunners.nl

De definitie van een hardloopblessure wordt beschreven door Hoeberigs in 1992. Deze luidt:
Een aandoening van het bewegingsapparaat die ontstaan is door hardlopen en die ervoor zorgt dat de hardloopsnelheid, afstand, duur of frequentie beperkt wordt voor tenminste een week.

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar het voorkomen van hardloopblessures. Het voorkomen wordt o.a. uitgedrukt in het aantal blessures per 1000 uur hardlopen.
Een onderzoek van Van Mechelen (1992) toont een voorkomen van 2,5-12,1 blessures aan per 1000 uur hardlopen. Lun (2004) kwam in een onderzoek tot 59 blessures per 1000 loopuren. Bij beginnende lopers werden getallen van 30-38 blessures per 1000 loopuren gezien tijdens een periode van 8 en 13 weken.
Ter vergelijk: Bij voetballers worden 5 blessures per 1000 trainingsuren gezien.

Een andere manier om het voorkomen van blessures te beoordelen is via een percentage geblesseerde lopers. Jaarlijks krijgt 27-70% van de lopers een blessure die niet het gevolg is van een trauma. Lun (2004) beschrijft in zijn onderzoek dat tijdens een periode van 6 maanden 79% van de 87 lopers tenminste 1 blessure aan een van beide benen.
Bron: Jaarboek fysiotherapie 2009

Dit lijken allemaal hoge cijfers, maar onduidelijk in de meeste onderzoeken is wat nu als een blessure wordt gezien. Is alleen pijn al een blessure? Of kan er met een blessure doorgelopen worden? Wat is er al aan preventie gedaan?

Laat je niet ontmoedigen in het hardlopen en laat je adviseren via ons blog. De komende weken zullen we aandacht besteden aan enkele veelvoorkomende hardloopblessures.
Hardloopblessures hoe vaak komt het voor

Heb je een hardloopblessure?

Maak een afspraak met een van onze specialisten!


Bekijk de vergoedingMaak een afspraak